KRVNE GRUPE

- nastavak sa strane 1 -

Određivanje Rh-faktora

Testiranjem na Rh-antigen ili Rh-faktor utvrđuje se njegova prisutnost (+) ili odsutnost (-) u krvi. Na osnovu rezultata krv se dijeli na sljedeći način:

 • Ako se u krvi nalazi Rh-faktor, ona je Rh-pozitivna.
 • Ako Rh-faktor nije prisutan, krv je Rh-negativna.
 • To znači da je, na primjer, krv u kojoj se nalaze antigeni A i Rh, A-pozitivna (A+). Ako pak krv sadrži antigen B, ali ne i Rh-faktor, tada se radi o B-negativnoj krvnoj grupi (B-).

Podjela krvi s obzirom na Rh-faktor posebno je značajna za trudnice. Potencijalni problem nastaje u slučaju da žena koja ima Rh-negativnu krv nosi dijete koje ima Rhpozitivnu krv, što se naziva Rh-inkompatibilnošću. Za vrijeme trudnoće ili poroda Rhpozitivna krv djeteta može se pomiješati s Rh-negativnom krvi majke, nakon čega imunološki sustav majke počinje proizvoditi antitijela. Taj odgovor organizma majke, odnosno stvaranje antitijela, naziva se Rh-senzibilizacijom, zbog koje, ovisno o tome kada nastupi, može doći do uništenja crvenih krvnih stanica djeteta.

Rh-senzibilizacija obično ne utječe na zdravlje djeteta koje majka nosi kada dođe do senzibilizacije. Međutim, ako u sljedećoj trudnoći žena opet nosi dijete koje ima Rhpozitivnu krv, vjerojatno je da će doći do pojave problema koji mogu biti različitog intenziteta, od vrlo blagih do izuzetno ozbiljnih.

 Takvo stanje naziva se hemolitička bolest novorođenčeta ili erythoblastosis fetalis. Ako se ne provede odgovarajuće liječenje, a majka je senzibilizirana, u rijetkim slučajevima može doći do smrti djeteta koje ima Rh-pozitivnu krv. Testiranje Rh-faktora radi se prilikom prvog pregleda trudnice. Ako žena ima Rh-negativnu krv, daje joj se cjepivo koje se naziva Rhimunoglobulin, koje gotovo uvijek sprječava pojavu senzibilizacije.

Valja napomenuti da su nakon otkrića ovog cjepiva problemi izazvani Rhsenzibilizacijom postali vrlo rijetki. Ako nije sigurno da li je kod žene došlo do senzibilizacije ili nije radi se takozvani Coombsov test. Negativan rezultat Coombsovog testa znači da u krvi trudnice nema antitijela, odnosno nema opasnosti za dijete.

MAJKA OTAC DIJETE REZULTAT
- - - nema opasnosti za dijete
+ + + nema opasnosti za dijete
+ + - nema opasnosti za dijete
+ - - nema opasnosti za dijete
+ - + nema opasnosti za dijete
-
(majka nije senzibilizirana)
+ + nema rizika, ali je nakon poroda majci potrebno dati Rhimunoglobulin
-
(majka je senzibilizirana)
+ + tijekom trudnoće treba dodatno pratiti stanje majke i djeteta
- + - nema opasnosti za dijete

Nasljeđivanje krvne grupe

 Određivanje krvne grupe također se radi u svrhu utvrđivanja roditeljstva, ako identitet oca, majke ili oba roditelja nije siguran. Na primjer, u slučaju određivanja očinstva krvne grupe djeteta i majke uspoređuju se s krvnim grupama osoba koje bi mogle biti otac djeteta, a pravi otac se obično utvrdi na način da se isključe osobe koje nikako ne mogu biti očevi. Ipak, određivanje krvne grupe korisnije je ako se želi dokazati da muškarac nije otac djeteta, nego ako se želi dokazati da on to je. Dijete od svakog roditelja nasljeđuje gen A, B ili 0. Gen A i gen B su dominantni, dok je gen 0 recesivan.

Slijedi prikaz mogućih kombinacija:

Krvne grupe roditelja Moguće krvne grupe djeteta Krvne grupe koje nisu moguće
A A A,0 B, AB
A B A, B, AB, 0 -
A AB A, B, AB 0
A 0 A, 0 B, AB
B B B, 0 A, AB
B AB A, B, AB 0
B 0 B 0 A, AB
AB AB A, B, AB 0
AB 0 A, B AB, 0
0 0 0 A, B, AB

Kada se radi određivanje krvna grupa čovjeka?

Određivanje krvne grupe radi se u sljedećim slučajevima:

 • Prije operativnih zahvata.
 • Prije davanja transfuzije krvi.
 • Prije nego osoba daruje krv.
 • Prije nego osoba daruje neki organ za transplantaciju.
 • Prilikom prvog pregleda trudnice ili prije začeća.
 • U slučaju da se želi utvrditi krvno srodstvo dviju osoba.

Na koji način se izvodi utvrđivanje krvne grupe?

Zdravstveni radnik uzet će uzorak krvi iz vene na uobičajen način, dakle potupak je gotovo ili sasvim bezbolan, a rizik od pojave komplikacije vrlo je malen.

Osoba kojoj se želi odrediti krvna grupa ne mora se posebno pripremati za testiranje.Zdravstveni radnik uzet će uzorak krvi iz vene na uobičajen način, dakle postupak je gotovo ili sasvim bezbolan, a rizik od pojave komplikacija vrlo je malen. Moguće je da se nakon vađenja krvi javi maleni podljev na mjestu uboda, ali vjerojatnost da se to dogodi svest će se na najmanju moguću mjeru pritiskom na mjesto uboda nakon izvlačenja igle. Pritisak će onemogućiti izlijevanje krvi u okolno tkivo, te će ubrzati prestanak krvarenja. Vrlo rijetko nakon vađenja krvi može doći do upale vene.

To stanje naziva se flebitis i obično se liječi primjenom obloga, nekoliko puta dnevno. Osobe koje imaju poremećaj zgrušavanja krvi mogu patiti od produljenog krvarenja, koje također može biti rezultat uzimanja nekih lijekova, poput aspirina ili nekih drugih lijekova koji utječu na zgrušavanje krvi. U slučaju da osoba pati od poremećaja zgrušavanja krvi ili uzima lijekove koji utječu na njeno zgrušavanje, svakako o tome treba obavijestiti zdravstvenog radnika prije vađenja krvi.

Rezultati testiranja

Slijedi tablica koja prikazuje kompatibilnost krvi davatelja i primatelja.

Krvna grupa primatelja Kompatibilne krvne grupe
A- A-, 0-
A+ A-, A+, 0-, 0+
B- B-, 0-
B+ B-, B+, 0-, +0
AB- A-, B-, AB-, 0-
AB+ A-, A+, B-, B+, AB-, AB+, 0-, 0+
0- 0-
0+ 0-, 0+

Kao što je već rečeno, postoje i neki drugi antigeni osim antigena A, B, i 0 koji se kontroliraju prije davanja transfuzije krvi.

 • Kontrastno sredstvo koje se koristi prilikom rendgenskog postupka prije određivanja krvne grupe može utjecati na točnost rezultata testiranja.
 • Lažno pozitivan rezultat utvrđivanja Rh-faktora može biti posljedica uzimanja nekih lijekova, poput metildopa, levodopa i nekih antibiotika.
 • Rezultati također mogu biti netočni ako je osoba u razdoblju od tri mjeseca prije testiranja primila transfuziju krvi.
 • Promjenu krvne grupe mogu izazvati karcinom ili leukemija.
 • Rezultati testiranja također mogu biti netočni u slučaju nepravilnog rukovanja uzorkom krvi.
  <<    1 –  2    >>  

<< Prethodna: Krv i sustav organa za krvotok Slijedeća: Higijena >>

kako koristiti web stranicu
Podijelite ovu stranicu sa svojim prijateljima na Facebook-u i Twitter-u!